IJsbergsla kopen

IJsbergsla

Romeinse sla / Bindsla

Spinazie plantjes

Spinazie

IJsbergsla

Deze sla soort wordt steeds populairder en verdringt de traditionele kropsla. IJsbergsla vormt een dichte krop, is knapperiger dan gewone sla en bovendien veel langer houdbaar. De bladeren zijn lichtgroen en enigszins doorzichtig, zodat het lijkt of ze bevroren zijn, vandaar de naam. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla.

IJsbergsla wordt tegenwoordig ook veelvuldig gebruikt in kant-en-klare slamixen.

De opkweekduur van ijsbergsla is doorgaans 2 weken langer dan kropsla.

Stapelkorting

6 plantjes voor €3,50
12 plantjes voor €5,50
18 plantjes voor €8,50
Vanaf € 2,45 Normale prijs € 3,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
5425012131361

Plantafstand: 25 x 30 cm

Indien je over een serre beschikt die vorstvrij kan worden gehouden kan je al vanaf begin februari aan de slag. Met wat hulp van de zon kun je al half april oogsten. In een koude, onverwarmde serre plant je best pas vanaf half maart. Een beetje nachtvorst kan geen kwaad, vriest het langer dan kan je de plantjes best afdekken met acryldoek. De teeltduur is ongeveer 10 weken.

Vanaf half april tot begin september kan gerust buiten worden geplant. Dek de planten eventueel af met een net tegen de vogels. De teeltduur is 6 tot 8 weken.

Wil je in de herfst nog sla oogsten dan kan je best vanaf 5 september terug in een koude serre opplanten. Oogst ongeveer eind oktober. Bij vroege nachtvorst 's nachts afdekken met doek. Na eind september planten heeft niet veel zin, de dagen worden korter en donkerder en de teeltduur te lang.

Sla kan op de meeste grondsoorten goed geteeld worden. Als bemesting worden bij voorkeur organische meststoffen gebruikt, deze hebben een lange werking. Plant de perspotten niet te diep, ongeveer ½ van de kluit onder de aarde. Op deze manier verminder je het contact met de grond en wordt de kans op schimmelinfecties kleiner.

Geef sla zeker in het voorjaar en de zomer regelmatig en voldoende water. Dit doe je best in de vroege voormiddag of de late avond, wanneer de temperatuur lager is. Warmte en vocht zijn immers uitstekende omstandigheden voor ziektes. Let vooral in het najaar op met water geven, de plant gaat immers minder verdampen. Geef je dan te veel water dan krijg je al snel 'glazigheid' (cellen die open barsten door de hoge worteldruk).

Problemen en ziektes •Droogrand (meestal in het voorjaar) door te weinig vocht of te hoge zoutconcentratie in de bodem. •Schot (vooral in de zomer) door te weinig vocht en/of niet snel genoeg geoogst. •Glazigheid (meestal in het najaar) door een te hoge worteldruk bij te veel vocht of te weinig verluchten zodat de plant te weinig verdampt. •Botritis of voetrot: schimmelpluis aan de onderkant van de krop. •Sclerotinia: zwarte bolletjes op de stengel. •Witziekte of valse meeldauw, zeker bij oude sla-rassen. •Rupsen. •Slakken: strooi tijdig op een droge grond slakkenkorrels tussen de planten

Meer informatie
SpecificatiesGroenteplanten
Buiten of binnenBuitenteelt
Andere producten die mogelijk iets voor je zijn!