Rozemarijn in grote kwekerspot (Ø15 cm)
De rozemarijnplant is een veel gebruikt keukenkruid, vooral in de mediterrane keuken. De takjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Rozemarijn is uitermate geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals lamsvlees, gevogelte of wild. Rozemarijn is verrukkelijk bij gerechten op de barbecue of de gril. Ook kan je rozemarijn gebruiken in sauzen, marinades en gerechten met tomaten.
Het blad van rozemarijn kan ook gebruikt worden om gebakken aardappelen op smaak te brengen of om kruidenboter te maken. Invriezen van rozemarijn kan ook, met behoud van smaak.
Enkele rozemarijnblaadjes in het badwater heeft een opwekkende en verfrissende werking en stimuleert de bloedsomloop. Het verzacht de huid en werkt tegen roos, vet haar en haaruitval. Rozemarijnthee werkt rustgevend en helpt bij stress, migraine en depressie.
De rozemarijnplant is een groen blijvende houtige heester die in onze streken +/- 1m groot kan worden. Hij heeft lekker geurende, smalle, naaldachtige bladeren die aan de bovenkant donkergroen zijn en aan de onderkant viltig grijs-wit. De plant bloeit in april-mei met kleine blauwwitte bloempjes in de oksels van de bladeren.
Rozemarijn heeft graag een warme, zonnige standplaats en een goed gedraineerde, kalkrijke grond. De plant is niet goed bestand tegen strenge vorst (max -7°C), en staat dus het beste op een beschutte plaats. Anders in de winter afdekken. Rozemarijn kan goed tegen droogte en heeft niet veel voeding nodig.
Je kan naar behoefte blaadjes afplukken.
De takken van Rozemarijn verhouten, wil je kleine compacte planten behouden kan je hem het beste terugsnoeien na de laatste vorst (eind mei). Oude of grote planten mogen niet sterk worden teruggesnoeid.
De plant kan goed in potten of bakken worden gekweekt, op een zonnige plaats.
Eventueel zou je enkele takjes rozemarijn kunnen ophangen in de kledingkast, door de aangename, verfrissende geur verdrijf je de motten.
Specificaties | Kruidenplanten groene pot |
---|---|
Maand | Juni, Mei, April |
Buiten of binnen | Binnenteelt, Buitenteelt, Binnen- en buitenteelt |