Vijg Bornholm

Vijgenboom - Ficus Bornholm

Honingbes Sinoglaska

Vijgenboom - Panachee

Vijgenboom - Ficus Bornholm

Vijgenboom - Ficus Carica Bornholm - Winterhard - 1 boom (50cm)

 Tuin - Kuip - Terras en balkon plant

Standplaats: zonnig - halfschaduw

Bloeitijd: deze plant geeft geen bloem er komen gelijk kleine groene vruchtjes aan

Oogsttijd: juli

Snoeien: november - april

Een bruinpaarse vijg met een zoete smaak en aromatisch.

€ 16,95
Beschikbaarheid: Niet op voorraad
SKU
TDBF66

In een kas kun je altijd vijgen telen.

Een vijgenboom (Ficus Carica) is makkelijk te planten en te onderhouden.

In strenge winters kunnen vijgen wel boven de grond afvriezen. De vijgenboom groeit dan gewoon weer de grond uit. De afgevroren takken kun je meteen verwijderen.

Een vijg plant je het beste op een beschutte, warme plek. Ideaal is om de plant tegen een muur of een schuur te planten (liefst nog aan de zuidzijde). Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.

Vlak voor het begin van de winter vormen zich kleine knoppen met beginnende vijgen. De wintervruchten overleven een zachte winter. Anders worden er in het voorjaar nieuwe gevormd.

Plant vijgen beter niet in een pot ,de kans op bevriezen is in een pot veel groter. Plant je de boom wel in een pot dan kan je hem in de winter wel binnen zetten.

Plant een kleine jonge vijgenboom alleen in het voorjaar. Dan hebben ze het hele seizoen om goed wortel te schieten zodat ze klaar zijn voor de eerste winter.

Een vijg heeft een hekel aan natte voeten. De plant moet echt niet te nat staan. Een manier om te zorgen dat de plant zeker niet te nat staat, is om hem iets hoger (op een bultje) te planten. In principe heeft de vijg de rest van het jaar weinig extra water nodig.

Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten. Dat kan zeker gebeuren want de vijgenboom is een snelle groeier. Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdun snoei. Zijtakken worden vanzelf gevormd. Snoei alle takken die niet gelijk met de muur lopen tot aan de stam terug. Alleen takken die langs de muur lopen, blijven dus behouden.

Rijpe vijg plukken: rond augustus en september. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Pluk vijgen op het optimale moment als ze het lekkerste zijn. Vijgen zijn heel slecht te bewaren dus eet ze bij voorkeur dezelfde dag nog op of vries de vijgen in.

De belangrijkste bedreiging voor een goede oogst zijn vogels. Ze zijn gek op fruit en zeker ook op vijgen. Bescherm indien nodig de vijgen door netten te spannen net als bij rode bessen.

Meer informatie
SpecificatiesFruitplanten
MaandNovember, Oktober, September, Augustus, Juli, Juni, Mei, April, Maart
Buiten of binnenBinnenteelt, Buitenteelt, Binnen- en buitenteelt
fruitsoortVijgen
Andere producten die mogelijk iets voor je zijn!