Jostabes / Jostaberry - kruising zwarte bes / kruisbes

Rode aalbes online bestellen

Rode Bes - Aalbes Jonkheer van Tets

Jostabes / Jostaberry - kruising zwarte bes / kruisbes

Potmaat: Ø15cm en hoogte (incl. pot): 40-45 cm

De vrucht van de Jostabes is een kruising van zwarte bes, worcesterbes en kruisbes. De smaak van de Jostabes kun je vergelijken met die van een zwarte bes, de Jostabes smaakt enkel wat zoeter. De kleur van de vrucht is dieprood.

Bestuiving De Jostabes is zelfbestuivend.
Snoeien Wij raden aan om van de Jostabes elk jaar een aantal oude takken weg te snoeien (zgn. stapsgewijze verjongingssnoei). Zorg er ook voor d.m.v. snoeien dat de struik genoeg licht kan krijgen. De struik kan wel tot 2 meter hoog worden.
Bemesting De Jostabes houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium. Deze plant is niet ziektegevoelig, dus ideaal voor ecologische tuinen.
Bloeien Jostabes bloeit in april, de vruchten groeien in trosjes van 3 tot 5 bessen en zijn rijp in juni en juli.

€ 16,95
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
8718564120288

Ribes nidigrolaria Joastaberry

Kruising zwarte bes / kruisbes

De smaak van de jostabes is hetzelfde als de smaak van zoete zwarte bessen. Sommigen vinden het meer de smaak hebben van kruisbessen.

De pH van de grond is bij voorkeur lichtzuur tot neutraal. Een te hoge grondwaterstand in de winter wordt niet goed verdragen.

Plant deze kleinfruitsoort voldoende ver van elkaar (1,5 tot 2m), zodat de snoei en pluk gemakkelijker kan verlopen.

De Jostabes is zelfbestuivend.

Late nachtvorst tijdens de bloei is soms nadelig voor de vruchtzetting. Plant niet op een laaggelegen, vorstgevoelige plaats.

Het snoeien (nadelig voor de vruchtzetting) van Jostabessen zoveel mogelijk beperken. Snoeitijdstip tussen februari en maart. Probeer de eerste jaren zo weinig mogelijk te snoeien. Verwijder enkel te laag zittende zijtwijgen en dode takken. Hoe minder je snoeit in de winter hoe beter. Een beperkte zomersnoei (juli- augustus) waarbij jonge scheuten regelmatig worden ingetopt tot 10-15cm mag gebeuren.

De bessen worden liefst bij volledige rijpheid geplukt.( anders te zuur) Rijpe bessen zijn glimmend zwart . De grootte van de bes is ongeveer 1,5cm. De bessen hangen in trossen van 3 tot 5 stuks. De bessen beschermen tegen vogelvraat. De bladeren en bessen zijn reukloos ( in tegenstelling tot de zwarte bes waar ze op lijken)

Meer informatie
SpecificatiesFruitplanten
MaandOktober, September, Augustus, Juli, Juni, Mei, April, Maart
Buiten of binnenBuitenteelt
fruitsoortBessen