In onderstaand overzicht vind je een handig overzicht van de pootaardappelen en de belangrijkste kenmerken.
Soort | Rijptijd | Oogsttijd | Aantal knollen per kg | Aantal m² per kg | Opbrengst | Bewaren | Weerstand | Kookkwaliteit |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Annabelle | Zeer vroeg | juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Bijzonder goede smaak en veel gebruikt in salades | |||
Eersteling | Zeer vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. | |||
Eersteling rood | Zeer vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. | |||
Frieslander | Vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, stamppot, koken, bakken en frituren. | |||
Doré | Vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Zeer kruimig. Geschikt voor koken, pureren en ovenschotels | |||
Première | Zeer vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. | |||
Berber | Vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en in de oven. | |||
Obama | Vroeg | juni/juli | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, koken, bakken en frituren. | |||
Anaïs | Vroeg | juli/augustus | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt voor koken, friet en ovenschotels. | |||
Bintje | Middenvroeg | augustus | ca. 30-35 | 6-8 m² | Niet al te vastkokend, Geschikt voor koken, frituren, pureren en poffen. | |||
Roseval | Middenvroeg | augustus/september | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend, geschikt voor koken, bakken en salades. | |||
Santé | Middenvroeg | augustus | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vrij kruimig. Geschikt om te koken, bakken en frituren. | |||
Charlotte | Middenvroeg | augustus/september | ca. 30-35 | 6-8 m² | Zeer vastkokend, geschikt voor salades, oven en als tafelaardappel. | |||
Desiree | Laat | augustus/september | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, salades en frituren. | |||
Bildtstar | Laat | augustus/september | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, pureren, salades en frituren. | |||
Nicola | Middenlaat | augustus | ca. 30-35 | 6-8 m² | Vastkokend. Geschikt voor koken, bakken en frituren, minder geschikt voor pureren. | |||
Agria | Laat | augustus/september | ca. 30-35 | 6-8 m² | Redelijk vastkokend, maar wordt wel kruimig. Geschikt voor friet, koken, bakken en salades. |