Aardappelgids
Download hier onze aardappelgids
Wanneer pootaardappelen poten
Vroege plantaardappelen kun je vanaf maart poten. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het weer.
Onderstaande kun je als richtlijn aanhouden:
• Vroege aardappelen poten van begin maart tot half april. Oogsten na ca. 90 dagen
• Middenvroege aardappelen poten van half maart tot eind april. Oogsten na ca. 100 dagen
• Late aardappelen poten van begin april tot eind mei. Oogsten na ca. 120 dagen
Vroege aardappelen hebben het minst last van ziektes, aangezien deze veelal later in het seizoen optreden.
Als je pootaardappelen voorkiemt (4 weken voor planten in het licht zetten en op kamertemperatuur brengen, zodat ze korte, paarse scheuten krijgen) zijn de aardappels ongeveer 2 weken eerder oogstbaar.
Stap 1 (grond gereed maken)
– Voor het poten de grond frezen, zodat deze rul is wat het makkelijker maakt om te poten.
– Maak met een touwtje of een lijnentrekker lijnen op het land, om rechte lijnen te krijgen met gelijke afstanden.
Stap 2 (gaten maken)
– De afstand tussen de gaten bedraagt ca. 40 cm.
– De afstand tussen de rijen bedraagt ca. 60 cm.
– Maak gaten of geulen van ca. 10 cm diep.
Stap 3 (aardappelen poten)
– Plant de pootaardappelen met de scheut omhoog.
– Je hebt 1 kg pootaardappelen nodig voor ca. 8 m2.
Stap 4 (ruggen maken / aanaarden)
- Ca. 6 weken na het planten schuif je steeds meer grond tegen de plant aan (dit kan met behulp van een tuinfrees). Zo maakt de aardappel meer ondergrondse stengels aan, wordt het water beter afgevoerd, warmt de aarde beter op en worden de aardappels niet groen.
Stap 5 (aardappelen spuiten)
– Na ca. 10 weken moeten de aardappels voor het eerst gespoten worden tegen aardappelziekte (Phythophtora) en de Coloradokevers. Beiden kun je met een mengsel met één keer spuiten bestrijden.
– Het spuiten van de aardappels moet vervolgens om de 10 dagen gedaan worden (bij niet resistente aardappelsoorten)
Stap 6 (aardappelen rooien)
– Oogsten kan met vroege aardappelen al vanaf juni (na 10-12 weken), afhankelijk van het weer
– Voorgekiemde aardappelen zullen enkele weken vroeger zijn
– Als je geen machine hebt kun je het beste rooien met een riek (drietand, zie foto). Je steekt de riek achter de plant en ‘schept’ als het ware de aardappelplant naar boven.
In onderstaand overzicht vind je een handig overzicht van de pootaardappelen en de belangrijkste kenmerken.
Soort |
Rijptijd |
Oogsttijd |
Aantal per kg |
Aantal m2 per kg |
Opbrengst |
Bewaren |
Weerstand |
Kookkwaliteit |
Zeer vroeg |
juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
* |
* |
Vastkokend. Bijzonder goede smaak en veel gebruikt in salades. |
|
Zeer vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** |
* |
* |
Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. |
|
Zeer vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** |
** |
** |
Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. |
|
Zeer vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
**** |
*** |
*** |
Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren. |
|
Vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
** |
*** |
Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, stamppot, koken, bakken en frituren. |
|
Vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** |
*** |
*** |
Zeer kruimig. Geschikt voor koken, pureren en ovenschotels |
|
Vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
** |
** |
Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en in de oven. |
|
Vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
*** |
**** |
Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, koken, bakken en frituren. |
|
Middenvroeg |
augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
*** |
* |
Niet al te vastkokend, Geschikt voor koken, frituren, pureren en poffen. |
|
Middenvroeg |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
*** |
* |
Zeer vastkokend, geschikt voor salades, oven en als tafelaardappel. |
|
Middenvroeg |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** |
*** |
* |
Vastkokend, geschikt voor koken, bakken en salades. |
|
Middenvroeg |
augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
**** |
** |
*** |
Vrij kruimig. Geschikt om te koken, bakken en frituren. |
|
Middenvroeg |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | **** | *** | Bloemig. Geschikt voor koken en friet. | |
Middenvroeg |
juli/ augustus |
ca. 35 |
6-8 m2 |
** | ** | ** | Vastkokend. Zeer geschikt voor salades, maar ook geschikt om te bakken. | |
Middenlaat |
augustus |
ca. 35 |
6-8 m2 |
*** |
*** |
**** |
Vrij vastkokend. Heerlijke consumptieaardappel, welke nagenoeg overal geschikt voor is. |
|
Middenlaat |
augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** |
****** |
**** |
Vastkokend. Geschikt voor koken, bakken en frituren, minder geschikt voor pureren. |
|
Middenlaat |
augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | **** | **** | Redelijk vastkokend tot melig. Goede frietaardappel. Ook geschikt voor koken en bakken. | |
Laat |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
**** |
*** |
Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, salades en frituren. |
|
Laat |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
**** |
** |
** |
Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, pureren, salades en frituren. |
|
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** |
** |
**** |
Redelijk vastkokend, maar wordt wel kruimig. Geschikt voor friet, koken, bakken en salades. |
||
Laat |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | ** | ** | Bloemig. Een culinaire topper. Geschikt voor koken, friet en puree | |
Laat |
september/ oktober |
ca. 25-30 |
6-8 m2 |
*** | **** | **** | Vastkokend. Geschikt voor koken en bakken. | |
Vroeg |
juni/ juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | ** | *** | Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, stamppot, koken, bakken en frituren. | |
Middenvroeg |
juli/ augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | *** | *** | Vastkokend. Bijzonder goede smaak en geschikt als kookaardappel, maar ook voor de friet en de oven. | |
BIO Annabelle |
Zeer vroeg |
juli |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | * | * | Vastkokend. Bijzonder goede smaak en veel gebruikt in salades. |
BIO Agria |
Laat |
augustus/ september |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
*** | ** | **** | Redelijk vastkokend, maar wordt wel kruimig. Geschikt voor friet, koken, bakken en salades. |
BIO Nicola |
Middenlaat |
augustus |
ca. 30-35 |
6-8 m2 |
** | ****** | **** |
Vastkokend. Geschikt voor koken, bakken en frituren, minder geschikt voor pureren. |