Aardappelgids

Download hier onze aardappelgids

Wanneer pootaardappelen poten

Vroege plantaardappelen kun je vanaf maart poten. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het weer.

Onderstaande kun je als richtlijn aanhouden:
• Vroege aardappelen poten van begin maart tot half april. Oogsten na ca. 90 dagen
• Middenvroege aardappelen poten van half maart tot eind april. Oogsten na ca. 100 dagen
• Late aardappelen poten van begin april tot eind mei. Oogsten na ca. 120 dagen

Vroege aardappelen hebben het minst last van ziektes, aangezien deze veelal later in het seizoen optreden.

Als je pootaardappelen voorkiemt (4 weken voor planten in het licht zetten en op kamertemperatuur brengen, zodat ze korte, paarse scheuten krijgen) zijn de aardappels ongeveer 2 weken eerder oogstbaar.

   Stap 1 (grond gereed maken)

   – Voor het poten de grond frezen, zodat deze rul is wat het makkelijker maakt om te poten.
   – Maak met een touwtje of een lijnentrekker lijnen op het land, om rechte lijnen te krijgen met gelijke afstanden.

   Stap 2 (gaten maken)

– De afstand tussen de gaten bedraagt ca. 40 cm.
– De afstand tussen de rijen bedraagt ca. 60 cm.
– Maak gaten of geulen van ca. 10 cm diep.

   Stap 3 (aardappelen poten)

– Plant de pootaardappelen met de scheut omhoog.
– Je hebt 1 kg pootaardappelen nodig voor ca. 8 m2.

   Stap 4 (ruggen maken / aanaarden)

- Ca. 6 weken na het planten schuif je steeds meer grond tegen de plant aan (dit kan met behulp van een tuinfrees). Zo maakt de aardappel meer ondergrondse stengels aan, wordt het water beter afgevoerd, warmt de aarde beter op en worden de aardappels niet groen.

   Stap 5 (aardappelen spuiten)

– Na ca. 10 weken moeten de aardappels voor het eerst gespoten worden tegen aardappelziekte (Phythophtora) en de Coloradokevers. Beiden kun je met een mengsel met één keer spuiten bestrijden.
– Het spuiten van de aardappels moet vervolgens om de 10 dagen gedaan worden (bij niet resistente aardappelsoorten)

   Stap 6 (aardappelen rooien)

– Oogsten kan met vroege aardappelen al vanaf juni (na 10-12 weken), afhankelijk van het weer
– Voorgekiemde aardappelen zullen enkele weken vroeger zijn
– Als je geen machine hebt kun je het beste rooien met een riek (drietand, zie foto). Je steekt de riek achter de plant en ‘schept’ als het ware de aardappelplant naar boven.

In onderstaand overzicht vind je een handig overzicht van de pootaardappelen en de belangrijkste kenmerken.

 

 

Soort

Rijptijd

Oogsttijd

Aantal per kg

Aantal m2 per kg

Opbrengst

Bewaren

Weerstand

Kookkwaliteit

Annabelle

Zeer vroeg

juli

ca. 30-35

6-8 m2

***

*

*

Vastkokend. Bijzonder goede smaak en veel gebruikt in salades.

Eersteling

Zeer vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

 **

*

*

Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren.

Eersteling rood

Zeer vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

**

**

**

Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren.

Première

Zeer vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

****

***

***

Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en frituren.

Frieslander

Vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

***

**

***

Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, stamppot, koken, bakken en frituren.

Doré

Vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

 **

***

***

Zeer kruimig. Geschikt voor koken, pureren en ovenschotels

Berber

 Vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

***

**

**

Vastkokend. Geschikt om te koken, bakken en in de oven.

Obama

Vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

***

***

****

Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, koken, bakken en frituren.

 

Bintje

Middenvroeg

augustus

ca. 30-35

6-8 m2

***

***

*

Niet al te vastkokend, Geschikt voor koken, frituren, pureren en poffen.

Charlotte

Middenvroeg

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

***

***

*

Zeer vastkokend, geschikt voor salades, oven en als tafelaardappel.

Roseval

Middenvroeg

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

**

***

*

Vastkokend, geschikt voor koken, bakken en salades.

Santé

Middenvroeg

augustus

ca. 30-35

6-8 m2

****

**

***

Vrij kruimig. Geschikt om te koken, bakken en frituren.

Victoria

Middenvroeg

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

*** **** *** Bloemig. Geschikt voor koken en friet.

La Ratte

Middenvroeg

juli/ augustus

ca. 35

6-8 m2

 ** ** ** Vastkokend. Zeer geschikt voor salades, maar ook geschikt om te bakken.

Alouette

Middenlaat

augustus

ca. 35

6-8 m2

***

***

****

Vrij vastkokend. Heerlijke consumptieaardappel, welke nagenoeg overal geschikt voor is. 

Nicola

Middenlaat

augustus

ca. 30-35

6-8 m2

 **

******

****

Vastkokend. Geschikt voor koken, bakken en frituren, minder geschikt voor pureren.

Fontane

Middenlaat

augustus

ca. 30-35

6-8 m2

*** **** **** Redelijk vastkokend tot melig. Goede frietaardappel. Ook geschikt voor koken en bakken.
 

Désiree

Laat

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

***

****

***

Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, salades en frituren.

Bildtstar

Laat

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

****

**

**

Vrij vastkokend, Geschikt voor koken, bakken, pureren, salades en frituren.

Agria

Laat

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

***

**

****

Redelijk vastkokend, maar wordt wel kruimig. Geschikt voor friet, koken, bakken en salades.

Vitelotte Noir

Laat

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

*** ** ** Bloemig. Een culinaire topper. Geschikt voor koken, friet en puree

Texla

Laat

september/ oktober

ca. 25-30

6-8 m2

*** **** **** Vastkokend. Geschikt voor koken en bakken.
 

BIO

Frieslander

Vroeg

juni/ juli

ca. 30-35

6-8 m2

*** ** *** Vastkokend, maar kruimig op je bord. Geschikt voor salades, stamppot, koken, bakken en frituren.

BIO

Vitabella

Middenvroeg

juli/ augustus

ca. 30-35

6-8 m2

*** *** *** Vastkokend. Bijzonder goede smaak en geschikt als kookaardappel, maar ook voor de friet en de oven.

BIO

Annabelle

Zeer vroeg

juli

ca. 30-35

6-8 m2

*** * * Vastkokend. Bijzonder goede smaak en veel gebruikt in salades.

BIO

Agria

Laat

augustus/ september

ca. 30-35

6-8 m2

*** ** **** Redelijk vastkokend, maar wordt wel kruimig. Geschikt voor friet, koken, bakken en salades.

BIO

Nicola

Middenlaat

augustus

ca. 30-35

6-8 m2

** ****** ****

Vastkokend. Geschikt voor koken, bakken en frituren, minder geschikt voor pureren.