Aubergine

Augurk

Pompoen - Butternut

Aubergine

De vrucht van een aubergine(Solanum melongena) heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. Het beste kunt je een aubergine kweken in een kas (minimaal 20 graden). Dit is ideaal voor een aubergineplant. Indien dit niet mogelijk is probeer dan een zo gunstig (warm, zonnig en uit de wind) mogelijk plekje in de tuin te vinden.

De planten zijn op de juiste wijze warm opgekweekt zodat ze bij het uitplanten in de hobbyserre snel en krachtig verder groeien. Ze zijn jouw garantie voor een goede start van je teelt. Bovendien werken wij uitsluitend met hybride-rassen uit de professionele tuinbouw. Deze geven een betere opbrengst en mooiere en uniforme vruchten.

Vanaf € 5,00
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
5425012133167

De aubergine groeit met één stengel (zo ook de paprika), tot het eerste bloempje verschijnt. Dit is ongeveer na zes bladeren. Als de eerste bloem zichtbaar is, dan zijn erop de hoofdstengel al diverse zijscheutjes te zien. Deze moeten worden verwijderd.Nu heb je één hoofdstengel met enkel de bladeren er nog aan. Goed kijken waar het bloempje zit, want de zijscheut net onder het bloempje mag niet worden verwijderd!! Deze scheut wordt gebruikt als eerste extra stengel. Wel kan je het eerste bloempje uit de plant verwijderen waardoor je de plant extra groeikracht geeft. Hierdoor krijg je later een betere en grotere oogst en een sterkere plant. Je kan er voor kiezen om nog een derde zijscheut aan te houden, dit is de volgende die op de hoofdstengel komt. Dit is niet noodzakelijk. Als je weet welke stengels overgehouden worden kan je deze ondersteunen met een touw dat je ophangt in de dakconstructie van de serre. Een bamboestok kan ook ondersteuning geven. Er komen steeds nieuwe zijscheuten bij. Tot de bloei van de eerste vier bloemen worden ze helemaal verwijderd. De zijscheuten die later ontstaan worden getopt op één tot twee bladeren. Vaak groeien deze zijscheuten niet uit en dan is toppen niet nodig.

De aubergine is een zelfbestuiver dus in een serre moet je regelmatig met een stok tegen de stam van de plant tikken om het stuifmeel los te maken. Een voedzame grond is gewenst voor deze planten. Voldoende organisch materiaal en een kleine hoeveelheid kunstmest is gewenst. Wanneer de plant vruchten begint te dragen is het aan te raden telkens wat (kaliumrijke)meststoffen in het gietwater op te lossen.

Aubergine geeft een lichte bittere (eventueel zout op de gesneden groente strooien en in laten trekken daarna afspoelen, zo wordt de bittere smaak minder) tot neutrale smaak. Nooit een aubergine rauw eten! Er zit solanine in, dit veroorzaakt maag- en darmklachten. Door verhitting wordt het solaninegehalte tot een veilige grens gereduceerd.

Aubergine oogst je onrijp want rijpe vruchten worden rimpelig en smaken niet lekker. Het beste kan je ze oogsten als je de vruchten zachtjes kan indrukken. Oogst regelmatig zodat de plant niet te veel wordt belast en dat hij nieuwe vruchten kan aanmaken. .

Meer informatie
SpecificatiesGroenteplanten
MaandJuni, Mei, April
Buiten of binnenBinnenteelt, Buitenteelt, Binnen- en buitenteelt
Andere producten die mogelijk iets voor je zijn!